KOLIKO JE NAS U NAMA?

dsc_2665

Bestežinsko – Marko Gilmor
Reč bestežinsko odzvanja u glavi. Maštamo o letenju, o odvajanju i dematerijalizaciji sveta oko sebe, o rešavanju bolnih osećanja u trenu.

Kako da puzavice koje su opkolile naša bića pokidamo i dotaknemo oblake? Osećamo da život u nama nije isto što i život oko nas. Neko nam je šapnuo da možemo da levitiramo u postojanju, da nismo strogo vezani za čvrsto tlo pod sobom.

„…..jesam li ti ikada ispričala priču koju tvoj um nije u stanju da zamisli?…….jedino što razdvaja maštu od stvarnost smo mi sami. Neumorno koračamo duž te međe, a ako nam se nekim slučajem ta šetnja učini divnom, život će delovati milostivije.“

Otvorila su se vrata moje mašte, u prvih nekoliko rečenica, zagolicavši dete u meni. Nisam jedina, različiti slojevi moga bića kreiraju stvarnost. Nije stvarnost samo ono pred mojim očima. Dobila sam pojačanje i otvorila nove dimenzije svojim snovima.

Plovidba rekom koja ruši zidove otvorila je dodatna čula za suptilne nadražaje i doživljaje. Nismo sami u ovom stanju zvanom život. Ima nas na milijarde koji živimo bol, koji osećamo ožiljke okolnosti na svojoj koži, samo koliko od nas je spremno da se izdvoji iz tog stanja i u bestežinskom sagleda situaciju. Da na poetski način prigrli bol, da ga shvatimo i razumemo zašto je tu.

Bol je kreativan, vodi nas ka spoznaji naše suštine, mnogo bolje nego stanje sreće. Daje nam podsticaj da u naš unutrašnji svet unesemo kolorit, da filozofski krenemo u potragu za iskonskim znanjima i pokušamo da sazrimo.
Sopstvenim posmatranjem shvatamo da nismo jednoćelijska bića, da naš organizam diše za više nas u nama, koji imaju drugačije odnose prema spoljašnosti i u svojim pogledima čine bogastvo različitosti. Tu su da analiziraju sve emocije koje pokušavaju da nas progutaju, praveći azil za našu dušu. Gubitci i promene, najjači su okidač, da se multiplikujemo i posmatramo život kao san. Pomažu da se dignemo u stanja koja su nepoznata kad je „more“ mirno.

„ ,Život?’ , Život, energiju, posledicu, smrt, more, okean; u prošlosti si imao mnogo imena za to.’“

Naša ljudskost ima božanski potencijal, da sami sebe izlečimo. I time, shvatimo da voljena bića ne prestaju da postoje, materijalnim nestankom. Oni ostavljaju zapise u nama sa kojima uvek možemo da razgovaramo.

„Bestežinsko“ je knjiga koja na filozofski i poetičan način objašnjava kako bol može da se manifestuje i kako kompleksnost naših bića pored naše svesti stvara Baku, devojku i momka, koji će kroz svoje suštine posmatrati svet oko sebe.

Marko Gilmor je mlad pisac sa zrelim odnosom prema temi koju obradjuje.
Napomena: Knjigu je najbolje pročitati u jednom dahu.
Ocena: 9/10
Žanr: magijski realizam
Izvor: knjiga je dobijena
Izdavač: Ukronija 2016.
By Stardust

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *