TEEN FEMINISTIČKA FAE ASSASSIN AVANTURA

smaas_-_tog_series

Throne of Glass – Saraj J. Mass

Ovim se zalažem za sve knjige koje su vredne čitanja, iako se ne smatraju visokom književnošću, iako sadrže više klišea nego što je možda poželjno. Na kraju krajeva, ne moraju sve knjige da budu Metamorfoze ili Lolite, što i, srećom, nisu.

Zašto? Zato što u umetnosti treba uživati. Umetnost nije samo tu da saopštava ili ogleda, već nam i masira mišićna vlakna, talas za talasom, dok se ne stvori bujica prijatnih nadražaja, spremna da obuzme dendrite štrebera širom sveta.

Klišei su delotvorni deo književnosti jer postoji čar u dobro poznatom. Ovde ga ima na pretek – siroče, antiklimatske sudbine, okrutni kraljevi, zgodni prinčevi, lepotice-opasnice, oči nalik safirima, magija u svetu koji je zabranjuje itd.

Ovde se sad mora staviti jedno veliko ali. Dakle, stoji sve što sam rekao, ali…ono što razlikuje Throne of Glass od ostalih YA magičnih avantura jeste veština pripovedanja jedne vrlo organizovane spisateljice. Naime, prva knjiga je izašla krajem avgusta 2012. godine i, od tada, svaki nastavak je izlazio za tačno godinu od izlaska prethodne knjige, što znači da, već par godina unazad, fanovi Selejne Sardotien su tačno znali kad će tačno izaći sledeća knjiga, krajem avgusta/početkom septembra. Još jedna stavka koju Saru razlikuje od ostalih žanrovskih pisaca jeste to što autorka tačno zna šta će se sve desiti na kraju, tako da nema slepih meandri i bespotrebnih poglavlja, već njeno pisane čini smislenost i disciplinovanost. Sve što je potrebno je rečeno i u svoje vreme.

Evolucija likova ide prijatnim tokom; postoje trenuci koji su nejasni i nelogični dok se čita, što ne znači da nećete dobiti odgovore u kasnijim knjigama; lično, imam problema pri verovanju YA piscima, što bi neki prepisali snobizmu, a što nije predaleko od istine, mada moram i da priznam se led otapa, zahvaljujući piscima kao što su Sara, Carol Rifka Brunt („Tell the Wolves I’m Home“) i Benjamin Alire Sáenz („Aristotle & Dante Discover the Secrets of the Universe“), koje najtoplije preporučujem.

Priča o Selejni je priča; dakle, nije alegorija niti metafora, već priča napisana da zabavi i, usput, da prikaže kako jedna devojka ume da uverljivo piše o devojci koja pokušava da preživi svet koji je traumirao od ranog detinjstva, podelivši joj dušu i ličnost, najbolje što ume sa sredstvima koji su joj na raspolaganju. Selejna nije savršena; nije „lawful good“; jeste pametna, ali nije najpametnija; drska je, svojeglava, arogantna koliko i njeni neprijatelji, ali i osetljiva, ponekad toliko da vas zabole same reči koje čitate kao da vam žigoše kožu.

Dozvolite ovakvim likovima da vam uđu u dom. Dozvolite im da upoznaju vaše ćerke i sinove. Nećete zažaliti.

***

Throne of Glass (Stakleni presto) je serijal od ukupno 7 knjiga, koji je spisateljica Sara Dž. Mas (Sarah J. Mass) probitno objavila na sajtu FictionPress, u formi kratkih priča. Usled velike popularnosti, izdavačka kuća Bloomsbury je kupila prava za prvu knjigu 2010. godine i naručila još dve. Delimično inspirisana Pepeljugom, Throne of Glass prati 18-ogodišnju elitnu ubicu Selejnu Sardotijen. Na samom početku, Selejna se nalazi u radnom kampu, odnosno rudniku soli, gde je zatvorenik (zbog činova ispričanih u prequel-u serijala The Assassin’s Blade; zato je bitno da prvo njega pročitate, pa onda ostale) sve dok je kraljev sin ne izbavi kako bi bila njegov šampion u takmičenju koje priređuje kralj, čiji pobednik dobija titulu Kraljevog šampiona.

REDOSLED NAZIV IZDATO DANA LIČNI STATUS (u toku pisanja prikaza)

0

The Assassin’s Blade: The Throne of Glass Novellas (prequel) 13.03.2014. pročitano

1

Throne of Glass 2.08.2012. pročitano

2

Crown of Midnight 27.08.2013. pročitano

3

Heir of Fire 2.09.2014. čita se

4

Queen of Shadows 1.09.2015. čeka na red

5

Empire of Storms 6.09.2016. čeka na red

6

Nepoznato 2017 ne mogu da dočekam

 

ocena: 6.8/10
žanr: fikcija, fantazija, akcija, avantura, YA

izvor:
– knjiga je nabvljena putem interneta u ebook formi i čitana preko ebook čitača
– izdavač: Bloomsbury, 2012.
– originalni naslov: Throne of Glass
by Gilmore

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *