KAD DOBIJEŠ BITKU, A IZGUBIŠ RAT

dsc_2659

Duge noći i crne zastave – Dejan Stojiljković

Crni oblaci se dižu na istoku, u vazduhu se oseća nadoilazeća pošast. Uznemirava taj nečisti zadah, bezobrazno truje svetlost. Ali ni ona nije bez odgovora. Ona ima svoje heroje.

Možemo mi dokazati svim pretnjama sa istoka u kojem god obliku da one dodju (bar mi se tako činilo). Lako je nama kada imamo Zmaja od Radana (Ivan Kosančić), topličkog vojvodu Milana i hrabrog nam na jeziku, a i na delu, Miloša Obilića.

„Stranac podiže levu ruku i njome skinu kapuljaču koja mu je prekrivala glavu. Idrizu Malkačoglu se na tren učinilo da nikad nije video lepšeg čoveka. ,Ja sam vojvoda Ivan Kosančić., reče ovaj glasom od koga Idrizu zadrhta utroba, i osvrnu se oko sebe prešavši pogledom preko zapaljenog manastirišta i mrtvih telesa. ,A ti…,. Kosančić zaćuta na tren dok su mu se u zenicama ogledali vatreni jezici, a onda završi misao :,…ti ćeš zažaliti što si se rodio.,“

Od kako se pojavio lik Kosančića u knjizi (bogme, već na prvim stranama) onako sav u naj naj izdanju, koža i srce su mi usplamteli, isto onako kad sam prvi put odgledala 13. ratnika. Osećaj spremnosti na akciju, kad ste žedni da učestvujete, a ne samo da posmatrate, kada se u vama probudi vitez, kada dograbite svoje zamišljene mačeve, lukove i strele, buzdovane, svog vernog dorata osedlate i nabacite ratničke boje. Već vidim ko sve želi da igra ulogu Zmaja Ivana, ko naginje da bude Milan Toplica, a ko bi bio idealan Obilić. Ima još uloga koje treba da se podele i sigurno bi se našao neko da popuni i ta mesta, ali ovaj centar iziskivao bi duele, opšte tučnjave i ulične nerede. Ko je jači, njegovo je i tačka. (Na ovom prestižnom takmičenju volela bih da meni pripadne drugo mesto u vidu utešne nagrade/premije uloge Milana Toplice 🙂 ).

Ah, junaci k’o junaci, šta bi oni bili kad ne bi dobili najtajnovitiji od svih tajnovitih zadataka – „spašavanje sveta“ (u ovom slučaju, tajnu Kneza Lazara). I šta bi jedna herojska priča bila bez malo ljubavi, mržnje, gordosti, zavde, sa dodatkom humora, izdaje, predaje i sve to začinjeno epizodnim ludilom.

„Lazar se na tren zamisli, kao da rešava neku tešku zagonetku. ,Kosančiću… među tim manastirskim stvarima postoji jedan metalni kivot…neznatne veličine, od grubog srebra, bez ukrasa, pozlate. U njemu je nešto što mi je veoma važno. A, vidim, izgleda da je važno i Muratu.“

Kraljevi na obe strane bore se sa svojim ličnim strahovima, prošlim i budućim. Traže rešenja po snovima, tumačenju znakova, savetima stvorenja sa nečistim moćima. Koji od njih dvojice odnosi pobedu u kranjem okršaju? Ko će sačuvati carstvo, a ko će ga napustiti? Savesti ih progone, prošlost pokazuje nejasnu budućnost, nemir ih opseda. Da li možda vide odgovore u svojim potomcima? Čiji su „pijuni“ bolje postavljeni, a čiji „topovi“ više mogu da dobace? Šah-mat za koga?

Turci ovde nisu ostali baš bez „oružija“, u trenutnoj postavci oni imaju „džokere“ da im menjaju „asove“, ali nedovoljno da zaustave naše heroje, jer i sa povlačenjima pred silama „Mordora“, ostali smo u prednosti. Sreća prati hrabre (tako kažu), našim vitezovima to ne manjka, a ni pameti. I kao takvi, posle uspešno obavljene misije, dolaze po zaslužene pohvale (nagrade).

Znam da je kraj nagovestio početak nečeg iz čega naši protagonisti nisu izašli žive glave, ali barem su se borili do kraja za ono u šta veruju.

„Duge noći i crne zastave“ odvija se nekoliko godina pred boj na Kosovu. Ivan Kosančić, Milan Toplica i Miloš Obilić poslati su od strane kneza Lazara da povrate kovčeg, koji su upadajuće pogranične turske horde uzele kad su opljačkale manastir ne jugu zemlje. Svaki sa svojim pričom i interesom kreće u misiju. Radnja uporedo prati oba carstva i njihove vladare koji se spremaju za konačni sukob koji će prekinuti sitne čarke i odlučiti kranjeg pobednika.
Ova knjiga je leta Gospodnjeg 2016. osvežila atmosferu i povela me u jednu fantastiču avantru u obliku istorijske fantazije.

Ocena: 6/10
Žanr: istorijski, fantazija
Izvor: knjiga je dobijena
Izdavač – Laguna 2012.
By Stardust

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *