ČUDOVIŠTE U NAMA

dsc_2660

Sedam minuta posle ponoći – Patrik Nes (Patrick Ness)
po ideji Šivon Daud (Siobhan Dowd)

„Konor ponovo baci pogled ka prozoru svoje sobe, zamišljajući baku kako spava u njegovom krevetu. ’I kako bi to trebalo da me spase od nje?’ Čudovište se ispravi u svojoj veličini i sa visine pogleda Konora. Ne treba tebi spas od nje, reklo je.“

Preskočilo mi je srce, stvarno jeste. Zatvorila sam knjigu i izašla na vetar (baš onaj koga se plašim, od koga mi žmarci neprijatnosti prolaze kroz telo) da mi zadrži suze.

Čini mi se da ta borba koju vodi Konor sa 13 godina ne zaobilazi ni nas koji imamo tri, četiri, čak ni šest puta toliko. Ta borba sa samim sobom, u svim mogućim okolnostima u kojima se zadesimo. A njega je snašlo baš ono najteže, ono kad stamenim stavom pred svima skrivamo razdor u nama. Kada verujemo nadljudskim naporima ili kada crno-belo bojimo duginim bojama. Jer, jedino biće koje može da nas voli bezuslovno i kroz čije oči dobijamo vrednost o samom sebi pati, toliko pati, da smo pred tom patnjom bespomoćni. Želimo da damo sve da se ta patnja okonča, ali počinje da nas guši, jer to postaje i naša patnja. Sve uznemirujuće emocije i osećanja obruše se na nas i povuku nas u mrak. A u mraku, kao po nekom nepisanom pravilu, uvek čuči čudovište.

Sećam se kako su moja čudovišta pravila oluje, nalik cunamijima; prvo počinju zemljotresi koji se pretvaraju u poplave. Svi u okolini stradaju. Nevini, krivi, slučajni prolaznici…svi su zahvaćeni destrukcijom. Šteta će se popraviti već nekako; odgovornost za razaranje prepisujemo nedovoljnoj emotivnoj edukaciji i nemogućnosti pravilnog kanalisanja energije, jer ipak nismo svi zen majstori (mi obični ljudi smo smrtonosni kada se čudovište u nama najede straha). Onda ono počinje da vlada nama, šapuće nam stvari koje ne želimo da čujemo, a slušamo i delamo, čini nas nedodirljivim. Mislimo o sebi kako smo nepobedivi, dovoljni sami sebi i da znamo najbolje, fokus je samo na nama, dok su svi ostali bespotrebna gunđala.

„Razaranje ume veoma da prija, začu, ali više kao šapat povetarca, skoro nestvarno, neprisutno.“

Čudovište raste i obuzima nas, samo retki shvate da moraju da puste, da se oslobode, da je to laž. „Sigurna“ kućica će se urušiti, balon će pući i mi ćemo se suočiti i pobediti, ako znamo kako da pustimo sve to što se obrušilo na nas i da prihvatimo kao tekovinu života. U svemu nađimo ljubav i koristimo svaki dan i svaku priliku da rastemo.

Meni su trebale godine, Konoru O’Maliju manje. Moram priznati, njegovo čudovište je umelo bolje da ga navede u kom smeru da se kreće, suočilo ga je sa samim sobom na mnogo bolji način nego sva moja. Konorov trijumf me je jako dirnuo, bila sam ponosna što je tako mlado biće dozvolilo sebi da emotivno sazri, što je razumelo šta znači biti snažan i pustiti, jer za to je potrebna istinska hrabrost, veće od one kada želite zadržati nešto što će otići i bez vašeg pristanka. Shvatio je da nema odgovornost prema nadolazećim događajima. Neke stvari jednostavno ne možemo kontrolisati, jer sve strave imaju svoju volju. I zaista je jedino rešenje prihvatiti ih i pustiti.

„Sedam minuta posle ponoći“ (u originalnom naslovu „ A monster calls“), prati mladog Konora O’Malija kroz težak period njegovog odrastanja. Suočen sa predstojećim gubitkom majke, nerazrešenim odnosom sa ocem (koji ima novu porodicu) i jako lošim odnosom sa bakom (kao najbližem srodniku), on pokušava da doraste situaciji u kojoj se zadesio, dovodeći sebe u asocijalan položaj sa okolinom. U jednom trenutku, u određeno vreme noći (12:07), pojavljuje se čudovište koje će mu praviti društvo do kraja i pomoću čijih priča će naslutiti da stvari nisu baš onakave kako mu se na prvi pogled čini.

Priča je veoma slikovita i u knjizi se nalaze ilustracije (Džim Kej – Jim Kay) koje prilično realno dočaravju reči Patrika Nesa. Idejna kreatorka Šivon preminula je nestigavši da završi započeto. Nes je veoma uspešno izneo nimalo lak zadatak da napiše priču na osnovu tuđih beleški.

Ocena: 7/10
Žanr: dečija fantazija
Izvor: knjiga je dobijena
Izdavač – Walker Books 2011., za nas Orfelin 2013.
Originalni naslov – A Monster Calls
By Stardust

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *